Europan 13: Lucker

Program:
Site:
Year:
Status:
Client:
Planförslag
Bergs Gård, Nacka
2015
Europantävling, 1:a pris
Nacka Kommun

Lucker är Blanks vinnande planförslag i Europan 13 för Bergs gård i Nacka.

Bergs Gård ligger centralt i Stockholmsregionen, men är ur ett urbant perspektiv perifert – både i förhållande till centrala Stockholm, centrala Nacka och den kommande tunnelbanan som förväntas bli ryggraden i Nackas framtida utveckling.

Lucker eftersträvar en urbanitet som inte bortser från platsens regionala position, men som samtidigt kan skapa nya centraliteter och som har tydliga urbana kvaliteter utan att formmässigt efterlikna innerstadens stadsmönster. Karaktären formas i stället av närheten till och öppenheten mot landskapet. Det är ett projekt som välkomnar dem som vill vara med och bygga platsen och som syftar till att skapa verklig mångfald.

Lucker har tre huvudsakliga mål:

– Att skapa en fysisk struktur som möjliggör en livskraftig perifer urbanitet.

– Att utveckla en planeringsmodell som kan hantera oförutsägbarhet och förändring, samtidigt som den skapar en tydlig visuell identitet.

– Att främja integration och ekonomisk tillgänglighet.

Området innehåller en samling spektakulära inre och yttre rum som ger platsen en unik karaktär och särskiljer den från de flesta andra miljöer. Dessa rum utgör en möjlighetsbank som sällan finns inom nyproduktion. Även om det inte är genomförbart att bevara de flesta befintliga strukturer, vore det ett misstag att helt utplåna dem. Inom LUCKER bevaras två av cisternbyggnaderna och renoveras delvis – en som ett inre rum, den andra öppnas upp mot omgivningen.

Nackas dramatiska topografi och relation till havet är både en tillgång och en utmaning när det gäller att bygga ett hållbart samhälle. Det attraktiva läget driver upp bostadspriserna, medan topografin delar upp stadsdelarna och skapar isolerade öar av koncentrerad urban välfärd.

För att motverka dessa segregerande krafter och göra boende mer tillgängligt för en bredare del av befolkningen föreslås några konkreta åtgärder, förenliga med Nackas borgerliga politik:

– Öka utbudet av byggbar mark
Området delas upp i många tomter i olika storlekar, de flesta betydligt mindre än vad som är vanligt i liknande områden idag.

– Öka mångfalden bland byggherrar
Genom att erbjuda många mindre tomter och enkla, generella planbestämmelser öppnas byggfältet upp för aktörer som tidigare marginaliserats i det rådande planeringssystemet. Små byggfirmor kan utvecklas till småskaliga byggherrar, privatpersoner kan samarbeta och skapa alternativ till etablerade bostadslösningar – något som utmanar de traditionella ekonomiska modellerna och ökar konkurrensen.

– Bygg smått
Kompakt byggande är avgörande i en bransch där kostnaderna har skenat. Genom att reservera delar av planen för små hyreslägenheter görs området tillgängligt för människor som idag har mycket svårt att hitta en bostad.

– Titta bortom de mest attraktiva lägena
Havsutsikt, kvällssol och närhet till vattnet är egenskaper som driver upp priser. I en marknadsstyrd verklighet måste man våga söka platser som kan bidra till ökad mångfald. Skönviksvägen är ett sådant exempel i detta område.

– Visa vägen, prissätt inte marken för högt
På en bostadsmarknad där kommuner, byggherrar, banker, mäklare och andrahandsförsäljare alla försöker maximera sin vinst är det svårt att hitta prisvärda boenden. Något måste förändras. Om kommunen släpper idén om att alltid maximera den ekonomiska vinsten per såld tomt och i stället fokuserar på att maximera den byggda kvaliteten, kan större samhällsnytta uppnås.

– Låt inte byggherrar sitta på mark
Stora mängder planlagd mark i Stockholmsregionen ligger i byggherrars portföljer och väntar på att marknadspriserna ska stiga. I utbyte mot rimligt prissatt mark bör kommunen kräva att projekten byggs inom en fastställd tidsram.