BORDERLINE
Plats:
År:
Status:
Kund:
2023-
Tävling, hedersomnämnande
Buildner
En uppsättning sammankopplade byggnader vetter mot sjön Cernostes strand och svävar ovanför grönskan i det östlettiska landskapet. Programmet artikuleras som tre tydligt separata byggnader som är tydligt förankrade i lettisk byggnadstradition, men sammanbundna via en arkadstruktur som gör dem från separata byggnader till en helhet.
I organiseringen av projektet har vi har tagit noggrant hänsyn till befintliga träd och vegetation, rådande vindar, solförhållanden, exponering av och döljande av vyer, förhållandet till sjön samt till eventuella framtida klimatrelaterade risker.
Arkaden fungerar rumsligt som både en förenare och en avskiljare. Likt en tredimensionell, beboelig gräns skiljer arkaden arbete från fritid, det privata från det gemensamma, interiör och exteriör, samtidigt som det skapar ett tydligt definierat gemensamt yttre rum och ett enhetligt arkitektoniskt språk. De tre byggnaderna: konstnärsverkstaden i norrläge, huset i västerläge och verkstaden och förrådet i österläge är placerade längs arkadens utsida.
Gården är det första tummet du möter och fungerar som den huvudsakliga samlingsplatsen där besökarna kan umgås när de inte arbetar, skyddade från vindarna som kommer in från sjön och med sol under huvuddelen av dagen. Gården ramas in av en kant av grus som infiltrerar regnvatten och av planteringar av lokala växter och blommor som lockar pollinatörer.
Projektet bygger på välbekanta byggtekniker, återanvändning av befintliga resurser och lättillgängliga, lokala material för att säkerställa en hanterbar projektekonomi. Det tar sin utgångspunkt i lettisk byggnadstradition med träbyggnader täckta med vasstak samt i en noggrann inventering och demontering av de befintliga byggnaderna för att kunna återanvända så mycket material som möjligt, i första hand byggträ i tillräckligt gott skick och sten. Material som är i gott skick men som inte används vid uppförandet av de nya byggnaderna förvaras på vinden i lagerbyggnaden och kan senare användas för framtida byggprojekt eller som en integrerad del av konstnärernas arbete i ateljén.
Lokalt producerat trä är det dominerande materialet som används för både stomme och fasader, interiört såväl som exteriört, vilket säkerställer korta och smidiga transporter och en god energiprestanda under hela livscykeln samtidigt som det stödjer lokala skogsbruksekonomier. Stommen är utförd av trästolpar och ‑balkar, utvändig beklädnad av stående lärkpanel och invändig beklädnad av furupanel. Arkaden och byggnadens interiörer är målade och får dem att påminna om mer bearbetad lettisk träarkitektur. Isolering av lin, naturlig ventilation och undvikande av plast skapar ett hälsosamt inneklimat. Att landa lätt på marken och ett kompakt fotavtryck lämnar större delen av platsen orörd samtidigt som byggnaderna skyddas vid översvämningar. För att undvika användning av betong sätts granitstenar, helst tagna direkt på plats, på grusbäddar och används som grundläggning som träbyggnaderna vilar på.