NYBOHOV STUDIOS

Pro­gram:
Loca­tion:
Year:
Sta­tus:
Cli­ent:
Re­si­den­tial To­wer
Ny­bo­hov, Stock­holm
2016
On hold
Pri­vate

In the late 1950s, Ber­til Ring­qvist plan­ned a new housing district on Ny­bo­hovs­ber­get above Lake Tre­kan­ten in Stock­holm com­mis­sio­ned by what would la­ter be­come Svenska Bo­stä­der. The com­plex was built between 1959 and 1964 and was cha­rac­te­ri­zed by a mo­nu­men­tal scale and a pure sculp­tu­ral ex­pres­sion that was cha­rac­te­ristic of the pe­riod between the smal­ler-scale neigh­bor­hood plan­ning of the 1950s and the Mil­lion Pro­gram of the 60s and 70s.

The district recalls an iso­la­ted mountain vil­lage im­mer­sed in the gree­nery of Ny­bo­hovs­ber­get and con­si­sts of th­ree long wall-like buil­dings, 11 housing to­wers, a school com­plex and a wa­ter re­ser­voir. The ar­chi­tecture is cha­rac­te­ri­zed by clearly ar­ticu­la­ted; vi­su­ally re­du­ced vo­lu­mes fi­nished in un­co­lo­red plas­ter sur­roun­ded by a green, ter­ra­ced lands­cape sup­por­ted by rough in situ cast concrete re­tai­ning walls.

Ny­bo­hov Stu­dios is a pro­po­sed ad­di­tion to the ex­is­ting structure where a slen­der housing to­wer rests on a lar­ger par­king plinth. The buil­ding re­pla­ces a ground le­vel par­king lot and sits on the bor­der to the fo­rest co­ve­ring the slope down to Lake Tre­kan­ten with ex­tra­or­di­nary vi­ews over Stockholm.

The buil­ding houses 36 apart­ments, mostly small stu­dios and one- and two-room apart­ments. The plinth is sunk into the slo­ping lands­cape let­ting its roof fun­c­tion as entrance area and cour­ty­ard for the te­nants. A cru­ci­form plan with four apart­ments per floor and cor­ner bal­co­nies cre­a­tes the pre­con­di­tions for the apart­ment plans and the strict façade tre­at­ment where the ori­en­ta­tion of the bal­co­nies cre­a­tes disloca­tions in the façade grid and give all four faca­des uni­que expressions.